Kırşehir

Anadolu’nun ortasında yer alan kel kör şehir olarak göze batar. Okumuşluk oranı oldukça iyidir (Bir Tunceli kadar olmasa da).

Halkı biraz kapalıdır, kürt kimlikli, devşirme halk çoğunluktadır. İlginç bir şekilde, astronomi ile ilgili çalışmalar Selçuklu hükümdarlığı zamanında bu şehirde yapılmıştır. (Cacabey Medresesi). Cacabey demiş iken, Mevlana – Ahi Evren çekişmesini de hatırlamadan olmaz.

Şehirde termal su vardır ve bir kısım şehir bununla ısıtılmaktadır.

Petlas bu şehirde üretim yapmaktadır. Fabrika çalışma şartlarının çok iyi olduğundan bahsederler. Fabrikadan her ne sebeple olursa olsun işten ayrılan kişi, tekrar işe alınmıyormuş. Böyle bir politikası var imiş.

Baba toprağı mıdır nedir, değişik bir haz alırım şehirde olmaktan. Çarşısını gezmeyi, dolaşmayı, ağaçların altında çay içmeyi. Oysa hiç bir bağım yok bu şehir ile. Ne çocukluğum, ne gençliğim geçti burada. Yıllar içerisinde yazları uğranan bir şehirden öteye pek bir anlamı yok aslında. Babaa faktörü devreye giriyor burada bence. Aynı yerlerde yürümek, aynı sokakları adımlamak.

Neşet Ertaş’ı hatırlamadan olmaz elbette. Ya Uğur Mumcu? Kaman Cevizi? Kaplıcaları? Tarihi yerleri?

Kırşehir Tanıtım Filmi

Gelelim Neleri var Kırşehirin. Aslında adı gibi kır bir şehir. Toprağı kireçli midir, kalkerli midir bilemiyorum. Garip bir beyaz toprağı var. Yemyeşil falan değil yani.

İki adet gölü var, birisi doğal olan Seyfe Göl’üdür. – Flamingoların ve Ördeklerin konaklama alanı. Seyfe Gölü içindeki en güzel görüntüler Seyfe Köyü yakınlarında bulunan höyükten izlenmektedir.  Ayrıca Seyfe’nin Badıllı mahallesinden de göl kenarına kadar gelip, gölün güzelliğini ve flamingoları seyretmek mümkündür. Ayrıca, yaz ayların da flamingolar gölün bir çok kesiminden de seyredilebilir.  Ancak göl kenarından gözlemevinin bulunmaması yakından izleme olanağını kısıtlamaktadır.Gel gelelim,

Diğeri ise hirfanlı baraj gölüdür.

Baraj gölünün çevresinde yaz mevsiminde plaj ve piknik alanı olarak kullanılan ideal yerlerden biridir. Orta Anadolu’nun deniz ve plaj özlemini karşılayabilecek durumda olan hirfanlı barajı göl manzarası, çamlıkları, plajları ve sosyal tesisleri ile oldukça ilgi çekmektedir. Ayrıca göl balık avına da elverişlidir.

Göl çevresindeki en güzel doğal plajlar:  Kırşehir’e 50 km uzaklıktaki Toklumen Köyü  ile 25 km uzaklıktaki Sıdıklı Büyükoba Köyü kumsalları özellikle de Davulağıl bölgesinin  plaj ve tesisleri ile Kamana 16 km uzaklıktaki Savcılı Büyükoba kumsallarıdır. Ayrıca il merkezine 27-30 km uzaklıkta bulunan Yeşilli, Uzunali ve Karaduraklı köylerinin Baraj kıyıları da doğal plajlardır. Yaz aylarında bu çevreler kamp alanı olarak kullanılmaktadır. Tüm bu yerlere ulaşım asfalt yollar sayesinde oldukça kolaydır. Hirfanlı barajındaki sosyal tesisler ile Toklumen kasabasındaki Aşık Sait tesisleri ve Savcılı Büyükoba tesisleri restoran ihtiyacını karşılamaktadır.

Hirfanlı Baraj Gölü

Bir yanıt yazın